AKP’yi Protesto Bildirisine Soruşturma

1532

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy hakkında, ülke çapında iktidarı protesto için başlattıkları ‘Yürü Üstüne Üstüne’ başlıklı kampanya kapsamında dağıtılan bildiride yer alan “Yürü üstüne üstüne AKP’nin, diktatörün, faşistin, hırsızın, kadın düşmanının” ifadesi nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi gereğince “Hükümeti alenen aşağılamak” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Radikal’de yayınlanan İsmail Saymaz’ın haberine göre; Halkevleri Genel Merkezi, bütün ülke çapında yaptığı çağrı sonucunda geçen 12 Nisan’da ‘Yürü Üstüne Üstüne’ adlı bir miting düzenlemişti. Bu mitingin hazırlıkları kapsamında 26 Mart 2015’te 20 kişilik bir grup Gençlik Parkı’nda toplanarak, basın açıklaması yaptı. Eylem sırasında grup, “Yürü üstüne üstüne AKP ’nin, işçi katillerinin, emek düşmanlarının”, “Yürü üstüne üstüne AKP’nin, eşitsizliğin, erkek şiddetinin, kadın düşmanlığının” ve “Yürü üstüne üstüne AKP’nin, gericinin, kadın düşmanının” yazılı dövizler açtı.

Açıklamadan sonra bu grup, “Yürü üstüne üstüne AKP’nin, diktatörün, faşistin, hırsızın, kadın düşmanının” yazılı bildirileri dağıttı. İki polisin tuttuğu tutanağa göre grup, saat 13.50 sıralarında dağılarak alandan ayrıldı. Tutanakta, şöyle denildi:

“Grubun dağıtmış olduğu bildiri, bildiriyi alan vatandaşların yere atmasından dolayı incelenmek üzere alınmıştır. Grubun dağılmasından sonra çevrede araştırma yapılmış ancak, bildirinin toplu halde temin edileceği kafeterya, internet kafe gibi bir yerin olmadığı…”

Gazeteciye “Cumhurbaşkanına hakaret” davasında beraat

Bildiri için Toplatma Kararı

Ankara Başsavcılığı, “ Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılamak” suçundan Halkevleri Genel Başkanı Avukat Oya Ersoy hakkında soruşturma başlatıp bildiri hakkında toplatma kararı verdi. Bugün yazılı savunma veren Ersoy, bildiride AKP’nin 13 yıllık icraatlarının eleştirildiğini belirtti. Ersoy; AKP’nin özelleştirmelerle sosyal devleti tasfiye ettiğini, yeraltı ve yer üstü kaynaklarını yağmalattığını, taşeron işçiliği yaygınlaştırdığını ve bu dönemde 15 bin civarında işçinin öldüğünü, kadınlara yönelik cinsiyetçi politikalar uyguladığını savundu.

‘Kimse Eleştirilemez Değildir’

Ersoy, şöyle dedi: “Demokratik bir toplum düzeninde hiç kimse, hele ki siyasi iktidarlar; eleştirilmez, dokunulmaz, hesap sorulmaz değildir. Yurttaşların eleştiri hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü; demokratik toplum yaşamının ve onun vazgeçilmez bir parçası olan çağdaş hukuk düzeninin vazgeçilmezidir. Bu ülkede yaşayan hiç kimse AKP’liler gibi düşünmek, yaşamak zorunda değildir. Yurttaşların eleştirileri siyasi iktidarların ve yandaşlarının hoşuna gitmeyebilir. Ancak demokrasinin bir gereği olarak siyasi iktidarlar; kendi uygulamalarına, ekonomik-siyasi faaliyetlerine dair yapılan eleştirilere tahammül etmek zorundadırlar. Hal böyleyken AKP, apaçık ortada olan hukuka aykırı eylemlerinin hesabını vermek bir yana, en ufak eleştiriye dahi tahammül edememekte; anti-demokratik, baskıcı ve yasakçı bir yönetim anlayışını yaşama geçirmektedir. Ülke yurttaşlarının büyük bir kesimi ve şahsım, AKP iktidarının ve eylemlerinin -soruşturmaya konu bültende de yer aldığı biçimde- ‘gerici, faşist, diktatör’ nitelemesini fazlasıyla hak ettiği düşüncesindedir.”