Ankara’da Soma Katliamını Protesto Edenler Yargılanıyor

1589

Ankara’daki Soma eyleminde gözaltına alınan 42 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması skandalla başladı. Davaya müdahil olaya çalışan polislerden biri salona silahıyla girerek sabık avukatlarına tehditler yağdırdı.  Ankara Dayanışması katillerin değil, katliama karşı çıkanların yargılandığına dikkat çekti.

Sendika.Org’un haberine göre; Ankara’da 15 Mayıs 2014’te Ankara Dayanışması’nın çağrısıyla gerçekleşen Soma Katliamı eyleminde gözaltına alınan 42 kişinin yargılanmasına Ankara Adliyesi’nde başlandı. Güvenpark’ta yaka paça darp edilerek gözaltına alınan Ankara Dayanışması temsilcilerinin de aralarında bulunduğu davanın ilk duruşmasına 27 sanık katıldı.

Salona Silahla Gelen Polisten Avukatlara Tehdit

Duruşma başladıktan sonra bir çevik kuvvet polisi E.B. belinde silahıyla salona girdi. Avukatların salona silahla girilmesine itiraz etmesi üzerine polis tepki gösterdi ve salondan çıkarılırken avukatlara “İlla ki görüşeceğiz” diye bağırdı.

Polisler, Olmayan Gerekçeyle Davaya Müdahil Edildi

Davanın seyri de hukuksuzluklarla dolu oldu. İddianamede suçlama olarak “yaralama” ya da “tehdit” olmamasına karşın üç polis bu gerekçelerle davaya şikayetçi olarak müdahil olmak istedi. Mahkeme de polislerin talebini kabul etti. Böylece polisler davanın konusu dışında bir taleple müşteki yapıldı.

Duruşmada ilk ifadeler alındı ve diğer sanıkların ifadelerinin alınması üzere dava 31 Mayıs’a ertelendi.

‘Biz Bu Suçu İşlemeye Devam Edeceğiz’

Duruşma sürdüğü sırada Ankara Dayanışması da adliye önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Betül Koca, açılan bu davaların devlete ve sermayeye hizmet ettiğini, sermaye işçinin kanıyla beslenirken katliamları protesto edenlerin yargılanamayacağını dile getirdi.

Koca, “Bizler Ankara Dayanışması olarak bir kez daha haykırıyoruz. İşçi cinayetlerini, katliamları protesto etmek suçsa biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Taşeron sistemine karşı eylem çağrıları yapmaya, işçilerden, emekçilerden, ezilen halklardan yana olduğumuzu haykırmaya devam edeceğiz” dedi.

‘Katiller Değil, Katliama Karşı Çıkanlar Yargılanıyor’

Açıklamanın ardından Ankara Tabip Odası Başkanı Çetin Atasoy söz aldı. Ülkenin dört bir yanında iş cinayetlerinde binlerce işçinin öldüğünü, bebeklerin yaşamlarını yitirdiğini, çocukların sokak ortasında katledildiğini belirten Atasoy, buna karşın katillerin değil, hakları için sokakta olanların yargılandığını söyledi. Direnişçilere destek verdikleri için yargılandıklarını söyleyen Atasoy, insanca yaşam mücadelesi vermeyi sürdüreceklerini de dile getirdi.

Soma İşçisi de Ankara Dayanışması’nın Yanında

Atasoy’un açıklamasından sonra duruşma bitene kadar oturma eylemine geçildi. Duruşmanın sonlanması sonrasında ise ilk sözü Soma işçisi Serkan Çaylak konuştu. Soma’da Soma Madencilik’e ait madende toplam 6500 işçinin çalıştığını, bu işçilerden 2831’inin işten çıkarıldığını, kayıtlı çalışan görülen işçi sayısının 2300 civarında olduğunu, aradaki sayının ise kayıtdışı çalıştırıldığını aktaran Çaylak, “Bizi açlıkla ve yoksullukla terbiye etmeye çalışıyorlar ama biz bu oyunu bozarız” dedi. Çaylak, “Biz Soma’da ölürken Ankara Dayanışması arkamızda durdu. Biz de onların arkasında durmak için buradayız” dedi.

‘Kavgamız Sokakta da Duruşma Salonunda da Sürer’

Av. Deniz Özbilgin ise göz göre göre gelen Soma Katliamı’nda sorumluların yerine “Somalar olmasın” diye mücadele edenlerin yargılandığına dikkat çekti. Özbilgin, “Bu davalar ne yeni Somaları engeller ne de sokaktaki mücadeleyi. Bizim kavgamız sokakta da duruşma salonlarında da sürer” dedi.

Soma Eyleminde Ne Olmuştu?

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından 15 Mayıs’ta emek ve meslek örgütleri grev kararı almış, çok sayıda liseli de okullarını boykot etmişti. Emek ve meslek örgütleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde basın açıklaması yaparken, liseliler ise Kızılay’da eyleme geçmiş, polisin liselilere saldırısı ise gecikmemişti.

İlerleyen saatlerde Ankara Dayanışması’nın çağrısıyla Kızılay’a gelen binlerce kişiye de polisin gaz bombalı, plastik mermili saldırısı olmuş, direniş saatler sürmüş, gün sonunda 15’i çocuk 57 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar hakkında başlatılan soruşturmada 15 çocuk hakkında takipsizlik kararı verilirken, 42 kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “polise mukavemet” iddialarıyla dava açılmıştı.