Artvin Kafkasör Yaylası’ndaki Bakır Madeninin “ÇED Olumlu” Raporu İptal Edildi

1491

Rize İdare Mahkemesi, Artvin’in Kafkasör Yaylası, Genya ve Cerattepe Mevkiinde kurulmaya çalışılan bakır madenine verilen “ÇED olumlu” raporunu iptal etti. Bu kararla birlikte yıllardır mücadele eden Artvin halkı, AKP’nin yağma politikalarına karşı bir zafer daha kazanmış oldu.

SOL’dan SERDAR NAZIM YÜCE’nin haberine göre; Rize İdare Mahkemesi, Artvin’de Kafkasör Yaylası, Genya ve Cerattepe Mevkii’nde bakır madeni için Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği “ÇED olumlu” raporunu iptal etti. Maden çalışmalarına ve doğa tahrifatına karşı yıllardır mücadele eden Artvin halkı, yeni yılın ilk çevre zaferini de kazanmış oldu. İptal davası, 23 Aralık’ta, Rize’de görülmüş, kararın açıklanması sonraya bırakılmıştı. Kararın duyurulmasından sonra Artvin Valiliği önünde bir araya gelen halk, zaferi horonlarla kutladı.

Valilik önünde toplanan halk mahkemenin verdiği kararı Yeşil Artvin Dernek Başkanı Neşe Karahan’dan öğrendi. Dernek Başkanı Karahan, “2015 sevinçle, mutlulukla geldi. Yeni yılın ilk müjdesini ülkemize ve Artvin halkına verebilmek ne güzel. Büyük bir merakla beklediğimiz mahkeme kararı geldi. Rize İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Kim engel olabilir, güneş elbet doğacaktı” dedi ve “bu kararı direnenlere ve elbette geleceğimiz olan çocuklarımıza armağan ediyoruz” dedi. Bundan sonrası için de “dostlarımızı unutmadığımız gibi düşmanlarımızı da bileceğiz ve asla unutmayacağız” diyen Karahan, “iş ve geçim kaygısı ile maden şirketinin yanında yer alan bizim gençlerimize bir kez daha elimizi uzatıyoruz. Onları elbette ruhlarını da kirli bir maden şirketinin emrine verenlerle bir tutmuyoruz. Özellikle gazetecilik kisvesi altında kaleminden ihanet damlayanları, her sayıda bilim adamı diye daha Cerattepe’yi bile görmeden bilimi çarpıtanları maden mücadelesini kırmak için kullananları, yürütmeyi durdurma kararından sonra günlerdir dağda ormanları bekleyen bu çilekeş halkın sevincini bile çok görenleri asla unutmuyor, toplumsal belleğimize kazıyoruz” şeklinde konuştu.

“20 Yıldır Süren İşkence”

Kutlamadan sonra soL’a görüş bildiren Neşe Karahan, “bu proje bir ilin yok oluşu olacaktı. Artvin’in çilesi 20 yıldır sürüyordu. Buradaki 2 proje daha önce iptal edildi. Tam kurtulduk derken 2012’de tekrar geldiler. Yer altındaki bir avuç maden için ihale edildi tekrar ve ihaleyi Mehmet Cengiz aldı. Ama halkın direncine çok sert çarptılar. Halkın direnci… O olmadan bir şey olmazdı. Bir avuç da olsa, doğa katliamına karşı ses çıkaran değerli bilim insanlarımızın da desteği ile tabii” dedi. Şirketin vazgeçip gideceğini elbette beklemediklerini ama yine de bu kararın çok önemli olduğunu vurgulayan Karahan, “Bu kararla, Artvin halkı yüzde yüz haklıdır, bu tescillenmiş oldu. Yirmi yıldır bu şehre işkence uygulanıyor. Başka bir şehre böyle bir işkence yapılmış mıdır 20 yıl boyunca? Aklı başında olan herkes gerçeği görüyor ve diyor ki bu bir yaşam mücadelesidir. Bu yüzden de Cerattepe de Artvin halkı da dimdik ayakta” ifadelerini kullandı.

Doğal Yaşam Tehlikedeydi

Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii’nde Gümüş ve bakır ile birlikte siyanürle altın aranacak maden sahaları için Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2012 yılında izin vermesinin ardından, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu verdi. Maden faaliyetlerinin önünü açan bu karar Artvinliler’in mücadelesiyle karşılaştı. Bugün okunan karar, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 300’e yakın kişinin, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın kararıydı. Mahkemenin iptal kararı vermesine, ÇED raporundaki eksiklikler ve belirsizliklerin neden olduğu belirtildi. Bu belirsizlikler sonucunda Artvin’de doğal yaşamın yok olması ve orman varlığının tahrif edilmesi tehlikesi göz önüne alınarak raporun iptal edildiği öğrenildi. Öyle ki maden sahasını da içine alan orman, dünyada bulunan “100 doğal ormandan biri” olma özelliğini taşıyor.