Avukatlık Kanunu’na Aykırı Şekilde Avukatlık Hizmeti Veren İnternet Sitesine Erişim Engellendi

1553

Avukatlık Kanunu’na aykırı şekilde başvuruculara telefon yolu ile hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti verileceğini taahhüt eden www.aloavukat.net adresinde yayın yapan İnternet sitesine Türkiye Barolar Birliği’nin başvurusu üzerine erişim durduruldu.

SAVUNMA HAREKETİ ORG-Türkiye Barolar Birliği tarafından 26 Aralık 2014 tarihinde Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan başvuru kabul edildi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu İnternet sitesinin başvuruculara telefon yoluyla 399 TL karşılığında bir yıllık danışmanlık paketi pazarlamaya çalıştığı ifade edilerek,  paket içeriği şöyle anlatıldı:

“… ihtarname, ihbarname, protesto düzenlenmesi, miras, istisna, taksim sözleşmesi vb. düzenlemeler, diğer her türlü sözleşmelerin düzenlenmesi, temyiz, şirket ana sözleşmesi, hazırlık soruşturması, ana sözleşme değişikliği ve sermaye artırımı, şirket pay devri, şirket kuruluş, tür değiştirme ve birleşmeleri, vergi uzlaşma komisyonları, ipotek tesis ve fek işlemleri gibi bir Mahkeme ve/veya icra dairesi nezdinde görülmeyen, müstakil bir ve/veya icra takibi niteliğini haiz olmayan işlerde hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti verileceği taahhüt edilmişti.”

Türkiye Barolar Birliği’nin Anayasa’dan kaynaklanan görevleri kapsamında mahkemeye başvurduğunu vurgulayan Feyzioğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Avukatlık Kanunu’nun 1. ve 2. maddeleri ile ‘Birliğin görevleri’ başlıklı 110. maddesinde ifade edilen ‘Baro mensuplarının genel menfaatlerini ve mesleğin ahlak, düzen ve geleneklerini korumak’, ‘kanunların avukatlara tanıdığı hakların gerçekleşmesine ve yüklediği görevlerin tam ve şerefli bir şekilde yerine getirilmesine çalışmak’ ve ‘hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak’ görevleri kapsamında www.aloavukat.net adresli İnternet sitesinin faaliyetlerinin tüm avukat meslektaşların haklarını zarara uğratması nedeniyle siteye erişimin engellenmesini talep etmişti.”

Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği, Türkiye Barolar Birliği’nin yapmış olduğu başvuru üzerine, 29 Aralık 2014 tarihinde ilgili İnternet sitesine 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesi uyarınca erişimin engellenmesine karar verdi.