Elektrik Faturasındaki Kayıp Kaçak Bedeli Nasıl Geri alınır?

2422

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, Yargıtay Genel Kurulu’nun elektrikte kayıp kaçak bedeline ilişkin “emsal” bir kararı olduğunu belirterek, kayıp kaçak bedellerini geri almak isteyen yurttaşların yapması gerekenler işlemleri üç adımda özetledi.

HÜRRİYET.COM.TR’den AYSEL ALP’ın haberine göre; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kayıp kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğu kararını vermesi üzerine insanlarının ticari zekalı olmasıyla ünlü Kayseri’de vatandaşlar kayıp kaçak bedellerinin hesaplanması için dağıtım şirketinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Abonenin parasını geri alıp alamayacağına ise tüketici hakem heyeti karar veriyor. Kayseri’de vatandaşların elektrik paralarını almak için çabaya girişmelerinin doğru olduğunu söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası ,”Kayseri doğru yapıyor, siz de elektrik dağıtım şirketinizden geçmiş 10 yılda ödediğiniz kayıp kaçak bedeline dair kağıt isteyin. Bu kağıdı kaymakamlığa ya da ilçenizde bulunan tüketici hakem heyetine götürün ve ödediğiniz kayıp kaçak bedellerini geri isteyin” diyor. Paralarını geri almak isteyen insanların dikkat etmesi gerekin 3 kritik nokta var…

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, Yargıtay Genel Kurulu’nun elektrikte kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan tahsil edilemeyeceğine dair kararının ‘emsal’ bir karar olduğunu iddia etti. Küçük, “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emsal bir karar aldı, içtihat niteliğinde. Dolayısıyla dava açılan mahkemeleri bağlayıcı bir niteliktedir. Bu karara dayanılarak vatandaşın dava açması yerindedir dürüst tüm vatandaş dava açmalıdır” dedi.

Paranızı Nasıl Geri Alacaksınız?

EMO Hukuk Müşaviri Küçük, vatndaşların yapması gerekenleri sırasıyla şöyle özetledi:

“1- Vatandaşın son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedelini alması için öncelikle bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp kaçak bedeli ödediğine dair kağıt alması gerekiyor.

2-Eğer abonenin ödediği bedel 2 bin liranın altında ise ilçesindeki Tüketici Hakem Heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek parasının iadesi talebinde bulunması,

3-2 bin liranın üzerindeki kayıp kaçak bedellerini almak için ise dava açılması gerekiyor.”

Danıştay sı Yargıtay mı Karar Verir?

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) ile Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Yargıtay kararı ile ‘kayıp kaçak bedeli iadesi yapılamayacağı’ iddiaları ise hukukçular arasında tartışma yarattı. Bazı hukukçular Yargıtay Genel Kurulu’nun kararını görmek gerektiğini, daha önce Türk Telekom’un sabit telefon ücreti alamayacağı kararını Danıştay’ın verdiğini vurguladılar.

Ancak EMO Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, “Bu idari bir karar değildir çünkü kayıp kaçak bedelinin vatandaştan alınmasına dair ne bir kanun, ne bir EPDK yönetmeliği, tebliği ya da kararı vardır. Dağıtım şirketinin vatandaş faturasına eklediği bir kayıp kaçak bedeli vardır ve bu tarifeyi de EPDK onaylamıştır. Bunun dışında hiçbir yasal altyapısı olmayan bir karardır” dedi.

Danıştay’da Dava Son Aşamaya Geldi

EMO olarak 2012 yılında Danıştay’da dava açtıklarını da anlatan Küçük, “Biz kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan alınmasının dağıtım şirketlerini rehavete sevk ettiğini, kayıp kaçak bedelini düşürmek için gerekli teknolojik yatırımları yapmalarını engellediğini ileri sürerek dava açtık ve iptalini istedik. Danıştay savcısı da tıpkı Yargıtay Genel Kurul kararında olduğu gibi 2014 yılının başında görüş bildirdi. Ancak henüz Danıştay kesin kararını vermedi, bekliyoruz” dedi.

 

Hayati Küçük, CNN TÜRK’de katıldığı canlı yayında ise Tüketicileri şöyle bilgilendirdi:  

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=nekFYxGPj3s[/embedyt]