Ayşegül Yetiş, 13 yıldır beslediği kedisinden ayrılmamak için yaşadığı şehirden ayrılmak zorunda kaldı. Yetiş, beslediği sokak kedilerine ve evdeki kedisine verilen tahliye kararını temyize taşıdı.
İHA’nın haberine göre, Ayşegül Yetiş, 13 yıldır beslediği kedisinden ayrılmamak için yaşadığı şehirden ayrılmak zorunda kaldı. Yetiş, beslediği sokak kedilerine ve evdeki kedisine verilen tahliye kararını temyize taşıdı.
ANTALYA’YA TAYİN İSTEDİ
Bursa’da oturan 34 yaşındaki Ayşegül Yetiş, 2 yıl önce site yönetimi ile evinde ve site içinde beslediği kediler yüzünden mahkemelik oldu. TOKi’de oturan ve hemşirelik yapan Yetiş, açılan dava üzerine evde keşif yapan Bursa 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, ‘Toplu Yapı Temsilciler Kurulu izin vermediği müddetçe müstakil veya ortak yerlerde ticari maksatla dahi olsa kedi, köpek ve kümes hayvanları beslenemez’ şeklindeki hükmü esas alarak, davalı Yetiş’in evde ve site içinde kedi beslemesinden men edilmesine karar verdi. 10 yıldır birlikte yaşadığı kedisini sokağa atmak yerine, yeni aldığı evini satan hemşire Yetiş, tayinini istediği Antalya’ya yerleşti.
KARARI TEMYİZE TAŞIDI
Avukatı Nilay Parlar Ateş aracılığıyla kararı temyize taşıyan Yetiş, Yargıtay, Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin evden tahliye yönünde karar vermesinin söz konusu olmadığını, bu alanda yetkili mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğunu ifade ederek, kararı usulden bozdu. Son görülen davada ‘Sokak hayvanını beslemek insani bir zorunluluktur, kedinin ortak alanda ya da evde beslenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kedi insanlara zarar verebilecek bir yapıya sahip değildir’ denildi ve kedinin tahliye edilebilecek bir canlı olmadığına karar verildi.
“KEDİNİN EVDE BESLENMESİNDE HERHANGİ BİR SAKINCA YOKTUR”
Son görülen duruşmada mahkeme, Türkiye’de emsal teşkil edecek, “Sokak hayvanını beslemek insani bir zorunluluktur, kedinin ortak alanda yada evde beslenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kedi insanlara zarar verebilecek bir yapıya sahip değildir, kedi tahliye edilebilecek bir canlı değildir” kararını verdi.
“KEDİ BESLEDİĞİM İÇİN DAVA AÇILDI”
Ayşegül Yetiş, meslek sahibi olduktan sonra kendi hayvanlarını beslemeye başladığını ifade etti. İlk kedisinin öldüğünü, çok üzüldüğünü ve mesai arkadaşlarının kendisine destek olmak için 1 yaşındaki Maviş’i hediye ettiğini belirtti. 13 yıldır Maviş’in kendisiyle yaşadığını vurguladı.
Kedi beslemesinin kimseyi rahatsız etmediğinin altını çizen Yetiş, “Hayvanların yaşam alanı sokaktı ve mama ve su veriyordum. Kimseye rahatsızlık veren canlılar değildi. Bir iki kişi dışında rahatsız olan yoktu. Küçük bir hayvanın taşkınlığı ve saldırganlığı yoktu. Ama hayvanlar sevilmediği için dava açıldı. Sokak hayvanının beslenmesini istemiyoruz, site yönetimine göre ortak alanda ticari maksatla dahi olsa tavuk, keçi, evcil hayvan beslenemez şeklindeki bir maddeye güvenerek dava yoluna gittiler. İlk davada biz kaybettik ve evdeki beslediğim kediye de tahliye kararı verildi. Kedimi bırakamadığım için TOKİ’den aldığım evi ucuz bir şekilde geri iade ettim. Maddi manevi bütün zararları göze alarak Antalya’ya yerleştim” ifadelerine yer verdi.
“EVİMDEKİ KEDİYE DAHİ TAHLİYE KARARI VERİLMİŞTİ”
Davaya evde beslenen bir köpeğin emsal gösterildiğini belirten Yetiş, “Ben de duruşmada benim evimde beslediğim kedi ile ilgili bir durum yok. Ev köpeği ile sokak kedisi kıyaslanarak emsal gösterildi. Bunun üzerine evdeki kedinin de tahliyesi gündeme geldi. Site yönetimi bu yönde karar değiştirdi. Bunun üzerine evdeki kediye de sokaktaki kediye de tahliye kararı verildi. Bunun üzerine bende evimi şehrimi bırakım Antalya’ya geldim” dedi.
“EMSAL BİR KARAR VERİLDİ”
Tahliye kararı verildiğinde kedisi Maviş’i 10 yıldır beslediğini ifade eden Yetiş, “Bütün hayatımı paylaştım. Sokağa atamazdım. Bu kararın ardından Bursa’dan yakınlarımdan, iş ortamından ayrılmak çok zor oldu. Yeni bir hayat ve düzen kurmak zorunda bırakıldım. Biz ilk davanın tahliye kararını temyize götürdük. İlk kararda, Ayşegül Yetiş’in sokak hayvanını ve evdeki kediyi beslemesinin men edilmesine karar verildi. Bunun üzerine temyizde karar bozuldu. Yeniden dava asli hukukta görüldü. Biz kazandık. ‘Sokak hayvanını beslemek insani bir zorunluluktur, kedinin ortak alanda yada evde beslenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kedi insanlara zarar verebilecek bir yapıya sahip değildir’ denildi. Kedinin tahliye edilebilecek bir canlı olmadığına karar verildi” ifadelerini kaydetti.