12 Eylül Darbesi’nden sonra Hayrettin Eren ve Nurettin Yedigöl’in kaybedilmesine, İrfan Çelik, Maksut Tepeli ve Mustafa Tunç’un işkencede öldürülmesine ilişkin dosyalar zamanaşımı nedeniyle düştü. Eren hakkındaki tebligat, “Mağdur Hayrettin Eren” adıyla annesi Elmas Eren’in yaşadığı eve gönderildi.
RADİKAL’den İSMAİL SAYMAZ’ın haberine göre; İstanbul Hasköy’de yaşayan 26 yaşındaki Hayrettin Eren, 21 Kasım 1980 günü arkadaşı Ahmet Öztürk ile buluşmak için otomobiliyle evden çıkmıştı. Buluşma yeri, Saraçhane’ydi. Eren, burada polislerce gözaltına alınarak Karagümrük Karakolu’na götürüldü. Annesi Elmas Eren karakol karakol gezdi. Karagümrük’te, oğlunun adının gözaltı kayıt defterinde yazılı olduğunu görmüştü. Fakat burada, Hayrettin’in Gayrettepe’deki Siyasi Şube’ye götürüldüğü söylendi. Elmas Eren, Siyasi Şube’ye vardığında, “Oğlun burada yok” denildi. Dışarı çıkınca oğlunun otomobilini şube bahçesinde olduğunu fark etti. Dönüp yeniden sorduğunda tartaklandı. Arkadaşı Ahmet Öztürk, “Onu hem karakolda hem de siyasi şubede gördüm” dediyse de kulak veren çıkmadı. Ve bir daha Hayrettin’den haber alınamadı. Anne Elmas ve baba Kemalettin Eren çalmadık kapı bırakmadı. Cumartesi Anneleri’nin her eyleminde katıldı.
‘Mağdur Hayrettin Eren’
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın, 2011 yılında seçim öncesi Dolmabahçe’deki Ofisi’ne davet ettiği Cumartesi Anneleri’nin içerisinde, Elmas Eren de vardı. Eren söz alarak, “Oğlumun tek bir kemiğine bile razıyım. Senden oğlumun mezarını istiyorum” dedi. Fakat mezar bulunamadı. Buluşmadan bir yıl sonra baba Kemalettin Eren, solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti. Hayrettin Eren hakkında veraset işlemleri gereği 2013 yılında “gaiplik kararı” (yokluk) çıkarıldı. Buna rağmen, halen annesinin yaşadığı eve, adına hazırlanmış seçmen kartları, askerlik cepleri ve nüfus kağıdını yenileme kararları gelmeye devam etti. Her bir davetiyede, Elmas Eren’in acısı tazelendi.
Hayrettin Eren adına gönderilmiş son evrak ise, kaybedilmesine ilişkin soruşturmada verilen kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki karar oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından 24 Aralık 2014’te hazırlanan ve “Mağdur Hayrettin Eren” adına gönderilen evrakta, 21 Kasım 1980’de Siyasi Şube’de kaybolmasına ilişkin olayın eski Türk Ceza Kanunu’nun 243/1. maddesine göre işkence ve 450/3. maddesine göre işkence ile öldürme suçları kapsamına girdiği, aynı yasanın 102/1-3 maddelerine göre bu suçlarda 10 ve 20 yıllık zamanaşımı süresinin olduğu ifade edildi. Bu nedenle, “Suç tarihinden bugüne kadar tüm aramalara rağmen zamanaşımını kesen usuli bir muamele yapılmamış, suçun temas ettiği kanun maddesinde yazılı cezanın nevi ve miktarına göre zaman aşımı süreleri 29 Ocak 2000-29 Ocak 2010 tarihleri itibariyle dolmuş bulunduğundan kovuşturmaya yer olmadığına” hükmedildi.
Eren’in kardeşi Faruk Eren, 90’lı yıllarda meydana gelmiş, Hasan Ocak, Rıdvan Karakoç ve Kenan Bilgin’in kaybedilmesine ilişkin vakalarda bile zamanaşımına gidilmek istendiğini belirterek, “Ülkemizde cezasızlık hali, kurala dönüştü. Bir şekilde hesap sorulması gerekirdi. İnsanlık suçlarında zamanaşımının olmaması gerekirdi. Ne yazık ki iktidar bu yönde hiçbir adım atmıyor. Bu bizi öfkelendiriyor. Devlet bizim acımızın küllenmesine vermiyor. Bu tebligatı bile ağabeyimin adına yolluyorlar. Gaiplik kararı aldığımız halde hâlâ seçmen kartı ve askerlik celbi gönderiliyor” dedi.
Anne Elmas Eren, 2011’de dönemin Başbakan Erdoğan’ın Dolmabahçe’deki Ofisi’nde Cumartesi Anneleri ile yaptığı buluşmaya katılmış, “Oğlumun tek bir kemiğine bile razıyım. Senden oğlumun mezarını istiyorum” demişti.
Dört Ölüme de Takipsizlik
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24 Aralık 2014 tarihli kararında Hayrettin Eren’in kaybedilmesinin yanı sıra İrfan Çelik’in 14 Eylül 1980’de Siyasi Şube’de ve Davutpaşa Askeri Cezaevi’nde, Mustafa Tunç’un 9 Temmuz 1982’de Sultanahmet Cezaevi’nde ve Maksut Tepeli’nin 5 Şubat 1984’te Siyasi Şube’de işkencede öldürülmesi ve Nurettin Yedigöl’ün de 17 Nisan 1981’de Siyasi Şube’de kaybedilmesine ilişkin kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Ayrıca Cengiz Şahin, Mustafa Kemal Derinkök, Memik Horoz, Filiz Öğretmen, Hüseyin Öge, Huzeyme Karakoçak, Atilla Karagöz, Filiz Yalçın, Turan Eldeniz, Nejat Kangal, Veysel Selen ve Hamza Eşit’in işkence gördüğü iddiasına ilişkin de aynı karara varıldı.
[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=4mEJZ8fwrNA[/embedyt]