Guardian ve Daily Telegraph gazetelerinin manşetlerinde İngiltere’de artan tecavüz vakalarına karşı görevli savcı ve polislere verilen konferanstan notlar yer alıyor. İngiliz basını bundan sonra tecavüz konusunda polis ve savcıların farklı bir yaklaşım sergileyeceğini yazıyor.
Daily Telegraph gazetesi, artık tecavüzle suçlanan erkeklerin polisi “kadının rızasının bulunduğu” konusunda ikna edeceğini yazıyor.
Savcılar Birliği Başkanı Alison Saunders’ın “Hukuk sistemi, ‘Hayır demek, hayır demektir’den ileriye gitmeli ve kadınların rızasının alınamadığı durumları da dikkate almalı” şeklindeki ifadeleri aktarılıyor.
Saunders, mağdurların çok sarhoş olduğundan rızasının alınamayacak durumda olması veya korktukları için hareketsiz kalması nedeniyle toplum tarafından suçlanmaması gerektiğini de ifade ediyor.
Buna göre iddiaları soruşturan polis ve savcıların, tecavüz şüphelilerine daha büyük bir sorumluluk yüklemesi ve şikayet eden kişinin “tüm kapasitesi ve özgürlüğüyle rıza gösterdiğini” şüphelinin ispatlaması gerekiyor.
Yeni bir yaklaşım getiren bu kılavuz, 21. yüzyılda tecavüzle mücadele planı çerçevesinde tüm polis ve savcılara gönderileceği ifade ediliyor.
Gazete, İngiltere’de her yıl yaklaşık 85 bin kadının tecavüz mağduru olduğunu, bu kadınlardan yüzde 90’ının tecavüzcüyü önceden tanıdığını belirtiyor. Ancak geçen yıl bu kadınlardan yalnızca 15,670’inin polise başvurduğu, mağdurlarının çoğunun kanıtlamanın imkansız olduğu veya polisin kendilerine yardım edebileceğine inanmadıkları gerekçesiyle şikayette bulunmadığı ifade ediliyor.
Bu vakalardan ise 2,910 tanesi hakkında dava açıldığı ve yalnızca 1,070 davada ceza verildiği belirtiliyor.
‘Sosyal Medyada Yalan Hikayeler Kurguluyorlar’
Guardian gazetesinde ise tecavüz şüphelilerinin sosyal medyayı, soruşturmayı yanlış yönlendirmek ve izlerini kaybetmek için kendi lehlerine kullandığı öne sürülüyor.
Özellikle suçun işlenmesinden sonra tecavüzcülerin “yalan bir hikaye” uydurdukları ve ertesi gün mağdurla sosyal medya üzerinden iletişime geçerek, cinsel birliktelik için teşekkür ettikleri belirtiliyor.
Mağdurlar ise bu tür mesajlara dayanarak dava açılmasını talep ediyor.
Savcılar Birliği Başkanı Alison Saunders, sosyal medyanın “bir savunma mekanizması oluşturmak için kullanılma ve bunun için yalan içerikli mesajlar gönderildiği potansiyeline” dikkat çekiyor.
Konferansta bir de örnek vakanın ele alındığı aktarılıyor. Buna göre, 18 yaşındaki bir kadın öğrenci, üniversiteye başladığı ilk hafta, kendisinden büyük bir erkek öğrenciyle partiye katılıyor. Çok fazla alkol alan ve uyuşturucu da kullanan kadın, gözlerini açtığında birlikte partiye gittikleri erkeğin odasına geldiğini görüyor.
Defalarca gitmesini istemesine rağmen erkeğin kıyafetlerini çıkardığını söyleyen kadın, sonunda tecavüze uğrayacağını anlıyor ve kendisini korumak için erkeğe prezervatif veriyor.
Konferansa katılanlara, bu durumda tecavüz soruşturması açıp açmayacakları soruluyor ve çoğu soruşturma açacaklarını söylüyor.
(BBC Türkçe)