Ölümü Protesto İçin Tren Yolu Kapatanlara 8 Yıl Hapis İstendi

1436

Hatay’daki Gezi Parkı protestoları sırasında, Ahmet Atakan adlı gencin çatıdan düşerek ölmesini protesto için Eskişehir’de tren yolunu trafiğe kapatan 110 genç hakkında, toplam 8 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

RADİKAL’den İSMAİL SAYMAZ’ın haberine göre; Hatay’daki Gezi Parkı gösterilerinde Ahmet Atakan adlı gencin çatıdan düşerek ölmesini protesto için Eskişehir’de tren yolunu trafiğe kapatan 110 genç hakkında, ‘ulaşım araçlarını kaçırmak veya araçlara el koymak suçundan’ 2 yıldan 5 yıla, ‘yasadışı gösteri’ suçundan da 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İddianameye göre, Hatay’da geçen yıl 10 Eylül 2013 tarihinde Gezi Parkı gösterileri sırasında çatıdan düşerek hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ın ölümünü protesto için Eskişehir’de toplanan 300 kişilik grup, Üniversite Caddesi ile Cengiz Topel Caddesi’nin kesiştiği noktadaki hemzemin geçitte durdu. Beton parçası yığarak ve ateş yakarak Üniversite Caddesi’nden Cengiz Topel Caddesi’ne araç geçişlerini engelledikleri ileri sürülen grup, daha sonra demir yolunun üzerine oturup yatarak yüksek hızlı tren ile yük treni geçişini durdurdu. Dört saat süreyle yüksek hızlı tren yolunu ve dört buçuk saat Üniversite Caddesi’ni kapattıkları ifade edilen grup, polis müdahalesi olmaksızın eylemi sonlandırdı.

Tam 15 aylık soruşturma sonunda 110 genç hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ayrıca gençlerden 71’i için Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘ulaşım araçlarının kaçırılması veya el konulması’ başlığı altında düzenlenen 223/2. maddesine göre “Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla demiryolu aracının hareket etmesini engellemek, bu aracı hareket halinde iken durdurmak veya gitmekte olduğu yerden başka yere götürmek” iddiasıyla iki yıldan beş yıla yıla kadar hapis cezası istendi. 39 genç hakkında ise TCK’nın 223/1. maddesi gereğince karayolu aracını engelledikleri, durdurdukları, başka yere götürdükleri iddiasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Dava, Eskişehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Avukat Alper Can Aykaç, belirsiz görüntülerden ve fişlemelerden yola çıkılarak 110 kişiye dava açıldığını savunarak, “Kişilerin fişlenmesi öyle bir boyuta varmıştır ki, karanlıkta kişiler benzetilmeye çalışılmış, o gün evinde ya da işte olan kişiler dahi fezleke ve iddianamelere şimdi de dava dosyasına dahil edilmiştir. İddianame hazırlanırken kişilerin tespiti yapılmadan fişlemelerle yürütülmektedir. Emniyetin kişileri fişlediği ve benzettiğini dahil ettiği bir hukuksuzluk yaşanmaktadır” dedi. Eylemcilerin protesto hakkını kullandığını savunan Aykaç, “Böyle bir eylemin yapılacağı sosyal paylaşım sitelerinde ve başka yollarla duyurulmuştur. İdarenin böyle bir durumda gerekli güvenlik önlemlerini alması gerekirdi ancak olay yerinde bir tane dahi polis yoktu. Polisin olmaması ve herhangi bir uyarı yapılmaması da eylemin meşruluğunu gösterir niteliktedir. Ayrıca hala Ahmet Atakan’ın ölümü aydınlatılamamıştır. Bu da protesto eylemlerinin haklılığını göstermektedir” dedi.

Eskişehir halkının Ahmet Atakan için günboyu gerçekleştirdiği protestolar kemeralara böyle yansıdı: 

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=2MyUpyvfab4[/embedyt]