Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla iki hafta cezaevinde tutulan Birleşik Haziran Hareketi üyesi Onur Kılıç hakkında savcı iddianamesini tamamladı. Öte yandan Kılıç’ın tahliyesine itiraz eden savcının talebi ise reddedildi.
BİRGÜN’den GÜLSEN CANDEMİR’in haberine göre; Birleşik Haziran Hareketi’nin İzmir’de 13 Ocak’ta yaptığı eylemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan soruşturmada 12 Şubat’ta tutuklanan ve iki hafta cezaevinde kalan Birleşik Haziran Hareketi üyesi Onur Kılıç hakkında jet hızıyla iddianame hazırlanarak, mahkemeye gönderildi. İzmir 7. Asliye Ceza Hakimliği, ya davanın gerekçelerini haklı bulup davanın açılmasına izin verecek ya da gerek görmeyerek kovuşturmaya yer olmadığına karar verecek.
‘Dava Baskıyla Açılıyor’
İddianamenin tamamlanarak mahkemeye gönderilmesini değerlendiren Kılıç’ın avukatlarından Dinçer Çalım, hızlı bir şekilde tutuklama sürecini işleten yargının dava açmak için de hızlı davrandığını ifade etti.
Sürecin en başından bu yana hukukun değil siyasetin konuştuğuna dikkat çeken Çalım, Türkiye’de yargının her anlamda yavaş ilerlerken, konu cumhurbaşkanına hakaret iddiası olduğunda jet hızıyla ilerlediğini kaydetti. Basit bir hakaret suçlamasında ev baskını, Terörle Mücadele’de işlem yapma, hemen tutuklama ve Adalet Bakanlığı’ndan çarçabuk izin alınarak iddiananemenin tamamlanmasının sürecin hukuki değil, ne kadar siyasi olduğunu gösterdiğini belirten Çalım, İster savcı veya mahkemelerin kendilerine görev üstlenmesi deyin, isterseniz Ankara’dan gelen siyasi baskı sonucu. Durumun tamamında siyasi bir baskı görünüyor. Mahkemeler artık tamamen siyasi baskılar ile karar verir noktasına getirildi” dedi.
Dava dosyasını henüz görmediklerini, dosyanın hâkimin masasında karar aşamasında olduğunu belirten Av. Dinçer Çalım, hakimin ya dava açılmasına izin vereceğini ya da gerek görmeyip dosyayı savcılığa geri göndereceğini söyledi.
Onur Kılıç ise, kendisine karşı açılan davanın, tahliyesine karşılık kaybedilen mevzinin yeniden kazanılma çabası olarak değerlendirdi. Kılıç; “Hukukçuların ve Birleşik Haziran’ın verdiği mücadele sonucu tahliye edildim. Eğer içeride tutuklu kalmaya devam etseydim bu dava açılmayacaktı. Tahliye kararıma karşı kaybettikleri mevziyi yeniden kazanmak istiyorlar. Bu davayı tahliyeme yanıt olarak algılıyorum. Bugüne kadar sokakta, kahvede nasıl haklılığımızı ifade ettiysek hâkimin karşısına çıktığımızda da aynı şekilde ifade etmeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
İtiraz Reddedildi
İzmir 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tahliye edilen Onur Kılınç’ın tahliyesine ilişkin Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılan itiraz bir üst hakimlik tarafından reddedildi. İzmir 3. Sulh Ceza Hâkimliği, Kılıç’ın serbest bırakılması kararında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığını belirterek, şüphelinin kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin bulunmadığını gerekçe göstererek, savcının talebini reddetti.