Ankara Ostim ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan ve 20 işçi yaşamını yitirdiği patlamaların davasında savcı, sadece gaz şirketi sahibi ve yetkilisi 5 kişinin ayrı ayrı 2 defa olmak üzere “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten ve en üst hadden” cezalandırılmalarını istedi. İşçi aileleri ise duruşma öncesi yaptıkları basın açıklamasında kontrol görevlerinin yerine getirmeyen yetkililerinin de yargılanmasını istedi.
ÖZEL HABER-SAVUNMA HAREKETİ.ORG- Ankara Ostim ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 Şubat 2011 tarihinde yaşanan ve 20 işçi yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin yaralandığı patlamalara ilişkin davanın 24. duruşması bugün (9 Aralık 2014) yapıldı.
Duruşmadan önce patlamalarda hayatını kaybeden işçilerin aileleri adliye önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasını patlamada kardeşi Dursun Kavak’ı kaybeden Sibel Kavak okudu. Sadece gaz şirketine dav açılmasının yetersiz olduğuna yer verilen açıklamada, “Metsan ve Özkanlar, EMT işverenleri de yargılanmalı dedik. Bu çabalarımız ve ısrarımız mahkemeler nezdinde de karşılık buldu. Yargılama sürerken 9 sanık daha davaya dahil edildi” denildi.
Denetim sorumluluğu yerine getirmeyen kurumlardaki yetkilerine de yargılanması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, bu kurumlar “OSTİM OSB ve İvedik OSB Yönetimleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, EPDK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi” olarak sayıldı. Bu kurumlardaki yetkili ve sorumlularını yargılanmalarına yönelik engellerin kaldırılması için Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarına yer verilen açıklamada, en üst sınırdan cezalandırılmasını istenilenlerin listesi söyle sayıldı:
“-Satın aldıkları tüplerin kullanım ve depolanma kurallarına uymayanlar,
-Ruhsatsız işyerinde imalat faaliyeti sürdürenler,
-İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayanlar, işçilere eğitimlerini vermeyenler,
-Denetim sorumluğunu yerine getirmeyenler ve göz yumanlar.”
“İhmali Cesaretlendirmeyin”
Yargı mensuplarına seslenilen açıklamada, “Sizlerin göstermediği özen, biz canı yanmış ailelere adaletsizlik ve yargı sürecinin uzaması, iş cinayetlerinin devam etmesi, denetim ve önlem görevi olanlar nezdinde ise ‘ihmalde cesaretlendiricilik’ olarak geri dönmektedir” denildi.
Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve “Adalet Arayan İşçi Aileleri” ve gönüllü hukukçularınca takip edilen davada, Cumhuriyet Savcısı 13 sayfalık mütalaasını okudu. Savcı mütalaasında, sadece gaz şirketi sahibi ve yetkilisi 5 kişinin ayrı ayrı 2 defa olmak üzere Türk Ceza Kanunu’nun 85/2 maddesinden, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten ve en üst hadden cezalandırılmasını, diğer sanıkların beraatlarını, cezalandırılmalarını istedikleri sanıkların tutuklanmasını istedi. Aileler ve vekilleri, sanıkların tutuklanması yönünden savcılık mütalaasına katıldıklarını, ancak gaz şirketi ve diğer işverenler için beraat isteğine kesinlikle katılmadıklarını beyan ettiler. Mahkeme heyeti, okunan mütalaa hakkındaki beyanları için taraflara süre vererek duruşmayı 5 Mart 2015’e erteledi.