Savunma, İç Güvenlik Paketi için Meclis’in Kapısına Dayandı

2632

Ankara Adliyesi önünde toplanan avukatlar, TBMM Genel Kurulu’na gelecek olan “İç Güvenlik Paketi”ni protesto etmek ve geri çekilmesini sağlamak amacıyla cübbeleriyle TBMM’ye yürüdü. Öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ı için de saygı duruşunda bulunan avukatlar, TBMM önünde basına açıklama yaptı.

SAVUNMA HAREKETİ.ORG-Ülkenin dört bir yanından gelen avukatlar 16 Şubat 2015 tarihinde saat 12:00’de Ankara Adliyesi önünde toplandı. Avukatlar daha sonra TBMM’nin Çankaya Kapısı’na doğru yürürken, “Avukatlar oldukça bu yasa geçmez”, “Cop değil daha fazla özgürlük”, “Bu yasa geçmeyecek”, “Polis devleti istemiyoruz”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları attı. Yürüyüşe, Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu’nun yanı sıra; İstanbul, İzmir, Muğla, Diyarbakır, Antalya, Çorum, Aydın, Zonguldak, Isparta, Gaziantep, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Sinop, Tekirdağ, Denizli, Aksaray, Samsun, Bursa, Trabzon, Mardin ve Eskişehir Baro Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Yürüyüş için Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, TBB Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP milletvekili Mahmut Tanal ve İlhan Cihaner ile çok sayıda avukat da adliye önüne geldi ve açıklama yaptı. Avukatlar Meclis’in ön kapısına geldiğinde birçok CHP’li ve HDP’li milletvekili de eyleme destek verdi.

Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır baro başkanları ile Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu burada yaptıkları açıklamada, paketi eleştirerek hükümetten geri çekmesini talep ettiler.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, “İç Güvenlik Paketi”ile bugüne kadar yaşanan hukuksuzluğun bir adım ötesine geçildiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Tasarı adeta, ‘hukuk devleti’ yerine kurulmak istenen ‘polis devletinin’ belgesi niteliğindedir. Evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan bu yasanın asıl amacı, hukuk devletini mülki amir ve polis eliyle bertaraf etmektir. Düzenlemenin yasalaşması ile birlikte;  Herhangi bir toplantı ve yürüyüşe katılmakla, terörist olarak yargılanabilirsiniz!”

Feyzioğlu: Sıkıyönetim Valileri Yaratacakalar

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise “Şu anda Meclis’teki paket olağanüstü bir yönetimin olağan bir Türkiye’de yasallaşması anlamına gelmektedir. Paket her kaymakamı her valiyi, sıkıyönetim kaymakamı sıkıyönetim valisi yapmaya yönelik bir pakettir” diye konuştu.

İç güvenlik paketinin bir yasama çalışması olmadığını vurgulayan YARSAV Başkanı Murat Arslan da, yaşanan durumun rejim değişikliği anlamına da geldiğini vurguladı. Arslan, “Yasama organı üzerinden sivil bir darbeyle karşı karşıyayız. Otoriter bir devlet modeli kurulmak isteniyor” diye konuştu.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ise paketi bombaya benzeterek, “Bu paket aslında bombalıdır. Bombalı paketler imha edilmelidir” diye konuştu.

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ise tasarıyla özgürlüklerin vatandaşların elinden alınacağını kaydederek,  “Yargıçların savcıların görevleri gasp edilmek isteniyor. Biz buna hep birlikte dur diyoruz ve bunun için buradayız” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de tasarının yasalaşması halinde, özgürlüklerin kullanılamayacağına dikkat çekti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun açıklamaları şöyle:  

 [embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=qi393xMTBxc[/embedyt]

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Savunma TBMMye Yürüdü”]