301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasının ilk duruşması bugün (13 Nisan 2015) Akhisar’da görüldü. Sorumlu kamu görevlerinin yargılanmadığı, tutuklu sanıkların getirilmediği duruşma, mağdur ailelerinin ve avukatlarının yoğun itirazlarına sahne oldu. 10 gün boyunca sürmesi planlanan duruşmalara, 15 Nisan’a kadar ara verilirken, tutuklu sanıkların da gelecek duruşmaya salona getirilmesine karar verildi.
SAVUNMA HAREKETİ.ORG-Soma Katliamı davası duruşmasına katılmak isteyenler, yürüyüş için sabahın erken saatlerinden itibaren Akhisar Tren İstasyonu önünde toplanmaya başladı. En önde işçi aileleri olduğu korteji saat 9:00 sularında sloganlarla yürüyüşe geçti. “Katiller halka hesap verecek!”, “Katiller gelsin yüzümüze baksın!” sloganları dikkat çekiyor. Duruşma salonu haline getirilen binanın önünde madenci ailelerinin girişine izin verilmeyince bir süre gerginlik yaşandı. Salona sığılmayacağı gerekçesiyle ailelerden sadece bir kişinin salona girmesine izin verilirken, basın mensuplarının da duruşmayı takip etmesi kısıtlandı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ve CHP milletvekililer Özgür Özel ve Mahmut Tanal, HDP Milletvekili Levent Tüzel, EMEP Eş Genel Başkanı Selma Gürkan ve Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy’da duruşmayı takip edenler arasında yer aldı. Salona giremeyen mağdur yakınları ve Soma halkı duruşma salonu önünde protestolarını sürdürdüler.
“Can Güvenliği” Var!
Duruşma tarafların isimleri okunmasıyla başladı. Hayatının kaybeden 301 madencinin isimleri okunması sırasında salonda duygusal anlar yaşandı. Bu sırada aileler, tutuklu sanıkların salona getirilmemesini ve sanık avukatlarının tutumunu protesto etti. Tutuklu sanıklarının getirilmediği duruşmayı bir süre sonra sanık avukatları “can güvenliği” gerekçesiyle terk etti. Mağdur ailelerin avukatları “can güvenliğine” ilişkin mahkemeden tespitte bulunarak, sanık avukatlarını salona davet etmesini veya barodan yeni avukat talebinden bulunmasını istediler.
Mahkemenin mart ayında verdiği ara kararda tutuklu sanıkların duruşmada hazır bulundurulması için cezaevine yazı yazdığı ancak Adalet Bakanlığı’nın sanıkların duruşmaya solana getirilmeden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadelerinin alınmasına karar verdiği ortaya çıktı. Mağdur avukatların, “can güvenliğine” ilişkin değerlendirme yetkisinin Adalet Bakanlığı ait olmadığına dikkat çekerek, mahkeme heyetinden “yüz yüze” yargılama ilkesine uyarak, sanıkların getirilmesini sağlanmasını talep ettiler. Avukatlar, faciada kusurları bulunan kamu görevlilerinin yargılanmasına izin verilemediğine dikkat çekerek, davanın tüm sorumluları kapsayacak şekilde genişletilmesini de istediler. Mahkeme Heyeti,talepleri değerlendirme üzere kısa bir ara verdi. Aranın ardından açıklanan karara göre, 10 gün boyunca sürdürülmesi planlanan duruşmalara 15 Nisan’a kadar ara verilecek. Bu tarihte yapılacak duruşmaya tüm tutuklu sanıklar da getirilecek.
Öte yandan BBC Türkçe Servisi bugün ilk kez maden kazası sırasında güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri yayımlandı. Görüntüleri okuyucularımızla paylaşıyoruz:
[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=dtXZwa4vTyQ[/embedyt]